AGEEMY

Práce z domova a některá její úskalí

7. 5. 2010 Jaroslav Horák

Práce z domova je fajn věc, ale jako všechno, má svá úskalí.

Komunikace

Je nutné zajistit levnou a pokud možno přirozenou komunikaci, jako je levný telefon, IP telefonie, sdílení pracovní plochy počítače, kamera.

Osobní schůzky

Některé věci na dálku vyřešíte těžko. Např. když pracovník v týmu nepracuje dobře, je podstatně lepší se s takovým člověkem osobně sejít. Ani kamera nezajistí předání nonverbálních informací, jejichž absence může vést ke zbytečným nedorozuměním a přehmatům, ke kterým by jinak nedošlo. Toto se týká také situací, jako jsou obchodní schůzky (především ty, kde se dohaduje cena) nebo řešení velmi složitých (logických, organizačních, emočně náročných apod.) záležitostí.

Dobrovolnost

Někteří lidé prostě nesnášejí samotu. Setkal jsem se s případem, kdy pracovník dostal příkazem pracovat doma a po čase dal výpověď, protože byl z této formy zaměstnání prostě nešťastný.

Měřitelnost práce

Práce odváděná doma by měla být alespoň trochu měřitelná a kontrolovatelná, protože tyto vlastnosti jsou základem, na kterém se dá budovat vzájemná důvěra.


Reakce na článek Home office, čili práce z domova, je v kurzu. Vydělají firmy i zaměstnanci zveřejněný 7. 5. 2010 na serveru iDNES.cz.

Web AGEEMY v. 2.4.1.10089